Portada Música El Xixón 5º40’ despídese con desfiles y l’espectáculu “Yá suena la gaita”

El Xixón 5º40’ despídese con desfiles y l’espectáculu “Yá suena la gaita”

by asturnet

L’empiezu de la xornada cabera del Festival Xixón 5º40’ treslládase hasta’l Santuariu de Contrueces, onde a les 11 va actuar el Grupu folclóricu El Xolgoriu. De 12 a 14 hores, n’El Náutico, van facese xuegos y deportes tradicionales asturianos, cola ayuda de la Escuela de xuegos y deportes tradicionales 6 Conceyos. A la una, La Plazuela San Miguel acueye l’actuación del Grupu folclóricu Flor de Xaranzaina. A les cinco entama’l desfile de bandes de gaites participantes nel X Festival Internacional Villa de Xixón, durando hasta les siete y media, percorriendo’l Muro dende El Piles al Campu Valdés.

Participen la Banda de gaites Villa de Xixón, Banda de gaites Zucurrundullo, Torphichen and Bathgate Pipe Band, Banda de gaites Magüeta Infantil, Bagad Ploudiern y Banda de gaites Entienza. A les diez y media celébrase nel escenariu de La Plaza Mayor, l’espectáuclu “Yá suena la gaita”.

Yá suena la gaita: Cien años de Remis Ovalle

Esti añu cúmplese’l centenariu del gaiteru José Remis Ovalle. Trátase de la figura más reconocida n’Asturies nel ámbitu de la gaita y el nuesu gaiteru más internacional, yá que actuó en 14 países, grabando les sos primeres pieces en 1960 en Bonos Aires.

A partir de 1964 los sos ésitos engrándense coles composiciones que realiza pa la so nuera, la cantante de tonada María Rosa Quero, La Pastorina. Por too ello, llevar a cabu un espectáculu actual a partir del so repertoriu, sol títulu de ¡Yá suena la gaita!, significa reconocer la vitalidá d’esti repertoriu y l’importancia que sigue teniendo pa los músicos asturianos del presente.

A una amplia representación d’estos instrumentistes actuales, van xunise nel escenariu los miembros de la Banda Gaites Noega y la mesma Rosa María Quero, pa ufiertar un espectáculu que ponga al día la so música y que pueda faer cimblar con ella a les nueves xeneraciones.

Tamién te podria gustar