Portada Sociedá El profesor Francisco Llera va ser el pregoneru de la décima Fiesta de la Oficialidá de Bimenes

El profesor Francisco Llera va ser el pregoneru de la décima Fiesta de la Oficialidá de Bimenes

by asturnet

La X Fiesta de la Oficialidá de Bimenes quier ser dalgo más qu’una rutinaria conmemoranza de la so década d’esistencia y los responsables de la so organización van entamar l’aniversariu convirtiendo a lo llargo de siete díes el conceyu yerbatu nel centru de la cultura asturiana más viva. El profesor de la Universidá del País Vascu y académicu de la Llingua Francisco Llera Ramo va ser l’encargáu d’echar el prólogu d’esta atopada onde se combinen reivindicación, creatividá y folixa.

La décima edición de la Fiesta de la Oficialidá de Bimenes ya tien el so programa cerráu y les feches marcaes pa remembrar que’l motivu pol que nació, la llucha pola reconocencia oficial de la nuestra llingua, sigue siendo una cuestión pendiente una década después. El conceyu yerbatu va convertise nel centru de la cultura asturiana más viva ente los díes 24 de xunu y 2 de xunetu. Debates, conferencies, esposiciones, actuaciones musicales, teatrales, pasucáis, baile, tonada, igüen el programa d’esta X Fiesta de la Oficialidá, que va acoyer tamién la II Feria d’Artesanía y Industria Agroalimentaria.

La presentación oficial de la folixa ye’l prósimu 24 de xunu a les 20.00 hores na Casa Cultura de San Xulián, un actu que va pesllase con un conciertu del cantautor Toli Morilla. Nel memu sitiu inaugúrase el llunes 27 de xunu la esposición “Humor gráficu asturianu(2ª parte)”, cedía pola Obra Social y Cultural de Caxastur. Al día siguiente y a la mesma hora va entamase una mesa alderique entamada pola Xunta pola Defensa la Llingua y titulada “La Oficialidá na reforma del Estatutu”. El miércoles 29 la Casa Cultura -la sé de la mayoría de los actos- acueye la conferencia “El movimientu obreru y la llingua asturiana(1900-1937)” a cargu del hestoriador Rafael Rodríguez Valdés.

Los actos siguen na tarde del 30 de xunu cola representación de la obra “Una hora ensin televisión” pol grupu de teatru Telón de Fondo. El viernes 1 de xunetu a les 18.00 hores va entamase una nueva mesa alderique, nesta ocasión sobre la escolarización del asturianu y del mirandés. Darréu, a les 19,30 va celebrase l’actu d’entrega de los premios del VIII Concursu de Cuentos pola Oficialidá y a les 21,00 va haber un certame de monólogos cola participación de Milio’l del Nido y Cellero.

El sábadu 2 de xunetu inaugúrase nel Prau la Fiesta de La Vegona la III Feria d’Artesanía y la Industria Agroalimentaria. A les 12,30 del meudía Francisco Llera Ramo, caderalgu de Ciencia Política de la UPV y miembru de l’Academia de la Llingua, ye l’encargáu d’echar el pregon de la X Fiesta pola Oficialidá. A lo llargo de la mañana pasucais de grupos asturianos y Los Pauliteiros de Miranda do Douro van recorrer la capital yerbata. A les 13,00, después del pregón, va celebrase una misa n’asturianu y cantada pol grupu “El Corriellu la Pandorga”. Una actuación de los grupos folklóricos participantes nel pasucais y una xinta popular, consistente nuna arrozada a l’asturiana, van dar pasu a les actividaes programaes pa pela tarde.

A les 17,00 nel Prau la Fiesta entama una amosanza d’entibadores mineros a cargu del Club Deportivu d’Entibadores del Caudal. Les actuaciones musicales empiecen a les 19,30 con un festival de tonada nel que van cantar El Che de Cabaños, Annabel Santiago y Ismael Tomás. Pela nueche a les 20,00 hores va ser el turnu pa ver nel escenariu al grupu Xera y a Los Berrones, que van sen los encargaos de poner remate a esta X Fiesta de la Oficialidá.

Tamién te podria gustar