Portada Política El PP reclama na so ponencia política la “paternidᔠde la Llei d’Usu y niega “conflictu llingüísticu” n’Asturies

El PP reclama na so ponencia política la “paternidᔠde la Llei d’Usu y niega “conflictu llingüísticu” n’Asturies

by asturnet

El Partíu Popular d’Asturies celebró esti sábadu’l so 15 Congresu Rexonal col lema “Crecemos Juntos”, un títulu qu’en dellos momentos del mesmu llegó a resultar irónicu. Momentos como la llegada, al final de la xornada, de Mariano Rajoy, al que partidarios del derrotáu Juan Morales abuchiaron mientres entraba nel Hotel Reconquista d’Uviéu. Ente los gritos pudo oyise’l d’una partidaria de Morales: “Güei ganó Areces, cuatro años más”.

La Ponencia Política, redactada por Joaquín Aréstegui, inclúi un puntu, el IV, dedicáu a l’epígrafe “Lengua”. Nel mesmu, el Partíu Popular declárase “contrariu al llevantamientu de torgues ente españoles y tovía más, ente asturianos” y considera “que’l nuesu patrimoniu llingüísticu ye una riqueza cultural de la que disfrutamos los asturianos pero nun ha ser nin un elementu d’enfrentamientu nin el so usu un fechu impuestu a los ciudadanos”.

El puntu 18 de la Ponencia’l Partíu Popular comenta que “enxamás esistió un conflictu llingüísticu n’Asturies” y recuerda que “la so creación artificial supondría una irresponsabilidá, un error de consecuencies imprevisibles”.

El Partíu Popular cree que “la llingua asturiana, nes sos diferentes variantes, ha ser un patrimoniu a conservar, defender y fortalecer”. El so usu, sigue la ponencia, “ha constituir un drechu pa los asturianos, pero nunca un deber”, el so usu nes Alministraciones Públiques “ha ser reguláu pa evitar la discriminación tanto p’hacia quien quieren facer usu d’él como p’hacia quien prefieren o namás puen facer usu del español”.

Nel casu del puntu 20 de la Ponecia Política, nun principiu apaecía redactáu asina: “Nesi sen el Partíu Popular recuerda que la esistencia d’una Llei d’Usu y Protección del asturianu, llei ambiciosa y en principiu suficiente, foi una Llei aprobada mientres taba nel gobiernu de la Comunidá Autónoma”.

Sobre esti puntu, nel que se reivindica la “paternidᔠde la Llei d’Usu, presentó una enmienda l’asturianista y asesor de Pilar Fernández Pardo, Humberto Gonzali, na que se quixo recalcar el fechu de que la Llei d’Usu ye “l’únicu desenrrollu llegal del Art. 4 del Estatutu d’Autonomía”. Amás, cambióse la redacción “llei ambiciosa y en principiu suficiente” por “llei ambiciosa y progresiva”. Sicasí, la Ponencia Política del Partíu Popular siguen ensin recoyer la reclamación d’oficialidá qu’insinuaren Gabino de Lorenzo, Pilar Fernández Pardo y otros llíderes del PP nes últimes elecciones estatales.

No que cinca al Estatutu d’Autonomía nuevu, el PP esixe qu’esti seya aprobáu al traviés del procedimientu de “consulta popular”. Imprescindible pal PP, “pa conocer el grau d’implicación de los asturianos”.

El Partíu Popular d’Asturies “apuesta porque esta Comunidá Autónoma seya una comunidá de primera”, diz la Ponencia y por ello “defiende, nel marcu de les tresferencies de competencies a les comunidaes autónomes, la consecución del máximu techu competencial pa la rexón”. Pal PP, “Asturies ha aspirar a disponer de los máximos elementos d’autogobiernu col que se dotaron otres comunidaes autonómes, pero siempres dende’l respetu a la Constitución de 1978”.

Pal PP “Asturies aspira a un autogobiernu de calidá pero non a plantegamientos secesionistes o d’alimentación d’agravios inexistentes”. Aspiramos a prestar a los asturianos servicios de calidá pero non a asumir competencies inabarcables o que conviertan al Estáu y a la Nación española nun país imposible o desarticuláu y ensin la capacidá de garantizar la imprescindible solidaridá ente españoles o la igualdá de toos ellos”.

Ponencia Política del PP, completa

Tamién te podria gustar