Portada Patrimoniu Ecos Astures ufre la posibilidá de vivir la berrea de cerca

Ecos Astures ufre la posibilidá de vivir la berrea de cerca

by asturnet

L’asociación Ecos Astures quier dar a conocer la “ berrea” la época del añu na que los venaos entren en celu, emitiendo los machos incansables berros o bramíos col oxetivu final del apareamientu. Pa ello, los díes 2, 3 y 4 d’ochobre, convierten esti espectáculu nuna actividá que repiten añu tres añu ganando participantes y en medios col pasu’l tiempu, “pretendiendo la valoración del nuesu patrimoniu ambiental dende’l conocimientu y viviendo la naturaleza n’estáu puru n’eventos que incluyen rutes nocturnes o actividaes pasando la nueche en tienda vivac”.

LA BERREA:

La frenética actividá desendólcase principalmente al atapecer y al amanecer, pasando les hores centrales del díi n’algún encame descansando pa nun debilitase más y nun caer vencíos por otros machos nuna rivalidá que muestra la seleición natural de la especie y na que se puen producir feríes de consideración y rotures na cornamenta.

Pasada la “ berrea” el fríu entamará, los ciervos volverán a escondese nes viesques siendo yá muncho más difícil tovía avistalos y los machos agruparánse colos exemplares del so mesmu sesu, al igual que les femes que tarán amás coles críes. Estes últimes tamién soportarán los rigores ivernales amás d’un llargu períodu de xestación d’ocho meses fasta que les nueves críes vean la lluz allá por mayu o xunu.

A diferencia d’otres fasteres de la xeografía peninsular, onde esisten ciervos y alcuéntrense en munches ocasiones en finques vallaes y recibiendo inclusu allimentu, n’Asturies los ciervos alcuéntrense como animales totalmente salvaxes y ensin nengún tipu de curiáu por parte los humanos. Esto, xunío a l’orografía y a la vexetación de los montes cantábricos fai que l’actividá d’observación seya perdifícil.

A pesar d’eso, la “ berrea” n’Asturies gana adeptos, convirtiéndose nuna actividá fascinante de contautu cola naturaleza y de poder sentir y observar in situ los animales totalmente salvaxes, ensin cerques y nel so hábitat natural.

Inscripciones:

Tamién te podria gustar