Portada Sociedá IAS denuncia inacción del Principáu énte l’ausencia d’una versión n’asturianu de la Constitución europea

IAS denuncia inacción del Principáu énte l’ausencia d’una versión n’asturianu de la Constitución europea

by asturnet

L’ausencia d’una versión en llingua asturiana de la Constitución Europea, firmada el pasáu 29 d’ochobre en Roma, prende la protesta del asturianismu políticu. L’agrupación Izquierda Asturiana (IAS) acusa al Gobiernu autonómicu, nun comunicáu asoleyáu güei, d’inhibise na defensa de los intereses culturales d’Asturies y sostién que nun hai impedimentu llegal pa la entrega en Bruseles d’una versión del tratáu constitucional n’asturianu.

Con esi argumentu, IAS llamenta la “oportunidá perdida” y recuerda que la llingua asturiana ta presente na Carta Europea de les Llingües Minoritaries, un documente d’ámbitu comunitariu que-yos otorga especial protección a ciertos idiomes de la Unión Europea.

Asinamesmo, Izquierda Asturiana refuga les recientes declaraciones del presidente autonómicu de Cataluña, Pascual Maragall, quien obvió l’asturianu al citar les llingües qu’esisten nel Estáu, y amuesa la so disconformidá col recordatoriu que’l secretariu d’Estáu pa la Unión Europea, Alberto Navarro, fizo na entrega de les tornes de la Constitución a les llingües cooficiales, precisando qu’Asturies otórga-y al asturianu una atención especial, ensin da-y un estatus oficial.

A finales de setiembre, el propiu Navarro afitaba, nuna carta empobinada al conseyeru de Xusticia, Seguridá Pública y Relaciones Esteriores del Principáu, Francisco García Valledor, el deséu del ministeriu d’Esteriores de que l’asturianu seya oxetu d’una atención “especial” na UE pero negaba la posibilidá de consideralu como llingua oficial n’Europa.

Nes ellecciones xenerales del pasáu 14 de marzu, primeros comicios d’esti tipu a los qu’Izquierda Asturiana se presentó en solitariu, esta formación algamó 831 votos pa la so llista al Congresu, un 0,12 por cientu de tolos sufraxos emitíos n’Asturies. IAS concurrió a les ellecciones col envís declaráu d’echar a andar la so estructura de partíu, difundir les sos siegles y articulase como espaciu políticu de futuru.

Archivu. La falta d’oficialidá piéslla-y una nueva puerta al asturianu na Unión Europea

Tamién te podria gustar