Portada Plástiques L’Antigua Pescadería d’Avilés acueye la esposición Muyeres en vanguardia

L’Antigua Pescadería d’Avilés acueye la esposición Muyeres en vanguardia

by redacción asturnews

L’Antigua Pescadería acueye la esposición Muyeres en vanguardia, un homenaxe a la Residencia de Señorites nel so centenariuPodrá visitase hasta’l 9 de mayu. La iniciativa brindó a les muyeres de principios del sieglu XX posibilidaes inédites de desenvolvimientu personal y profesional. 

L’edificiu de l’Antigua Pescadería acueye la esposición Muyeres en vanguardia. La Residencia de Señorites nel so centenariu (1915-1936), un homenaxe a un proyectu qu’ufiertó a les muyeres de principios del sieglu XX oportunidaes úniques de desenvolvimientu personal, llibertá ya igualdá.Puede visitase de manera gratuita hasta’l xueves 9 de mayu, de llunes a domingu n’horariu de 8:00 a 22:00 hores.

L’amuesa ta compuesta por un conxuntu de 5 monolitos con fotografíes y testu. Naz de la collaboración ente Acción Cultural Española (AC/Y) y la Residencia d’Estudiantes, coles mires de conmemorar el centenariu del primer centru instauráu n’España que fomentó la educación cimera de les muyeres, con tolo que supunxo pal tresformamientu del modelu social tradicionalmente asociáu a la condición femenina.

La esposición fai un percorríu dende les propuestes rellacionaes cola educación femenina y la incorporación al mundu profesional, empecipiaes a finales del sieglu XIX; pasando pola inauguración en 1915 de la Residencia de Señorites, que taría dirixida por María de Maeztu.

La residencia, que daba cabida a 300 inquilines, cuntaba con un llaboratoriu, xuna nutrida biblioteca y un programa de clases, conferencies, conciertos o llectures empobináu a ampliar la so formación. Les alumnes podíen aportar a estudios cimeros en Filosofía y Lletres o Maxisteriu, pero tamién a carreres de ciencies como Farmacia, Químiques, Ciencies Naturales, Ciencies  Esactes o Medicina. El deporte y les salíes a la naturaleza y culturales taben tamién presentes, según clases d’idiomes. Abrióse inclusive un programa de beques internacionales que dexó a delles de les alumnes realizar estudios fora d’España.

La Residencia acoyó a muyeres como María Zambrano o Maruxa Mallo en calidá de docentes. Delles alumnes destacaes fueron Victoria Kent, Matilde Huici, Delhy Teyeru o Josefina Carabias; y Victoria Ocampo y Clara Campoamor, ente otres, participaron nes sos actividaes. A última hora, muyeres que tuvieron enforma que dicir na sociedá española del primer terciu del sieglu XX. L’amuesa remata col destín de la Residencia y de los sos ocupantes mientres la Guerra Civil Española y los años que-y asoceden.

Esta esposición ta enmarcada dientro d’un proyectu qu’Acción Cultural Española y Residencia d’Estudiantes desenvuelven tamién cola Fundación Francisco Giner de los Ríos. Collaboraron nel proyectu la Fundación José Ortega y Gasset-Gregorio Marañón, la Fundación Arte, Ciencia y Diálogu, l’Asociación d’Amigos de la Residencia d’Estudiantes y el Ministeriu d’Educación, Cultura y Deportes.

Tamién te podria gustar