Portada Sociedá La Xunta Xeneral acaba’l trabayu de recompilación del derechu asturianu

La Xunta Xeneral acaba’l trabayu de recompilación del derechu asturianu

by asturnet

L’artículu 16 del Estatutu d’Autonomía d’Asturies diz que se va impulsar y conservar el derechu consuetudinariu asturianu. En cumplimientu con esti mandáu estatutariu la Xunta Xeneral entamó en 1999 a recompilar les diferentes normes específiques que se veníen aplicando n’Asturies. La Comisión encargada de recoyer el corpues llegal asturianu recompiló 26 figures xurídiques propies del país, dientro d’un trabayu nel que s’analizaron más de 40.000 sentencies xudiciales dende l’añu 1930.
Ente les fontes del derechu figura’l vezu, esto ye l’aplicación d’unes costumes repetíes, y aceptaes, nel tiempu. El derechu consuetudianriu compiláu recoye les formes tradicionales de repartu del agua pal riegu, los compromisos de la sestaferia o l’andecha, l’arriendu y aparecería de les tierres de la parroquia o del conceyu, l’empeñu, los derechos de pasu peles finques, el derechu sobre los horros y paneres, el derechu de prinda y asina otres figures xurídiques tradicionales nel país.
Les diferentes formes xurídiques diferentes a les del derechu de Castilla n’Asturies aprosimen al nuesu país a les provincies vasques o a Navarra onde’l so derechu foral caltúvose a lo llargo del tiempu. Nos territorios forales existía’l pase foral pol cual les lleis de Castilla podríen cumplise pero non acatase.

Tamién te podria gustar