Portada Sociedá La RAE va estudiar el cambiu nes definiciones d’asturianu y bable nel so Dicccionariu

La RAE va estudiar el cambiu nes definiciones d’asturianu y bable nel so Dicccionariu

by asturnet

Iniciativa pol Asturianu ta acabante anunciar que la Real Academia Española fizo llegar una comunicación del so Secretariu, Darío Villanueva, a la organización na qu’agradez la informe y propuesta unviaos por esta organización a la RAE pa solicitar la revisión y cambéu de la definción de los términos “asturiano” y “bable” nel so Diccionario, onde anguaño apaecen definíos como “dialectu” en llugar de llingua o idioma. La respuesta recibida pola organización asturiana per parte de l’Academia indica que l’informe que se mandó, avaláu por filólogos d’universidaes de tol mundu, va ser estudiáu pola Comisión de Lesicografía de la institución encargada de la normativización del castellán.

Iniciativa pol Asturianu anuncia que “siguirá sollerte a les novedaes que puedan dase nesti asuntu y va reclamar al Gobiernu d’Asturies de forma oficial que tamién se presenten como solicitante d’esti cambiu que ye de xusticia y que tien l’aval científicu de filólogos d’universidaes del mundu enteru”, que firmaron el so sofitu al informe presentáu por esta organización a la RAE.

El presidente d’Iniciativa pol Asturianu, Inaciu Galán, tuvo nel mes de xunu na sede de la RAE, en Madrid presentando esti informe tituláu “Definir el términu “asturianu” con xeitu. Informe sobre la presencia del vocablu “asturianu” y otros términos nos diccionarios normativos d’otres llingües”, qu’inclúi un llistáu d’avales que lu sofiten.

Nel mesmu pídese a la Real Academia Española que’l términu “asturianu” dexe de referise a “dialecto”, pa responder a la realidá ciéntifica y llegal, que dexa a les clares que l’asturianu ye un idioma.

El llistáu de profesores inclúi a más de 10 universidaes de países como Xapón o Portugal, a l’actual decana de la Facultá de Filosofía y Lletres de la Universidá d’Uviéu y a caderalgos y profesores.

Entregáu l’informe que pide a la RAE que l’asturianu dexe de definise como “dialecto” nel so diccionariu

Tamién te podria gustar