Portada Lliteratura L’Academia de la Llingua Asturiana asoleya’l númberu 96 de Lletres Asturianes

L’Academia de la Llingua Asturiana asoleya’l númberu 96 de Lletres Asturianes

by asturnet

L’Academia de la Llingua Asturiana ta distribuyendo estes selmanes peles llibreríes del país el númberu 96 del so boletín ‘Lletres Asturianes’, un númberu que s’abre con una valoración de les elecciones atutonómiques no que cinca a la política llingüística y qu’inclúi los apartaos de davezu: Trabayos d’investigación, Materiales d’etnografía, Materiales d’hestoria, Faza lliteraria y Notes y anuncies.

La faza de Trabayos d’Investigación ábrela Aurélia Merlan con “Las variedades lingüísticas del noroeste peninsular: convergencias y divergencias” ya inclúi tamién los artículos “La poética les esqueles” d’Aurelio González Ovies, “Contribución al refraneru de la parroquia de Podes (Gozón)” de Xurde Fernández Fernández, “Supraterritorialidad de las lenguas y perímetros lingüísticos” de Leopoldo Tolivar Alas y una “Edición filolóxica de los documentos del sieglu XII del Monesteriu de Santa Mª de la Vega d’Uviéu, conservaos nel real Monesteriu de San Pelayo d’Uviéu” de Jesús Menéndez.

Nos Materiales d’etnografía preséntase l’artículu “La tradición de la escanda en dellos l.lugares del Val.le’l Güerna: historia, costumes y vocabulariu” de Paula Pulgar Alves y na de Materiales d’hestoria apaez l’artículu “Toponimia y paisaje rural en la parroquia de Santiagu d’Aces (Candamu – Asturies). Reconstrucción histórica desde la toponimia y la arqueología espacial” d’Andrea M. Miranda y Juan Ignacio Santos.

El boletín inclúi amás una Faza lliteria con dos partes, una dedicada a les Lletres Nueves, con una torna de Paquita Suárez sobre un testu de la escritora cubana Sonia Rivera-Valdés, y otra dedicada a les Lletres Vieyes, onde Xosé Lluís Campal recupera dos poemes de los años caberos del sieglu XIX asoleyaos nel so día nel periódicu “El Oriente de Asturias”.

Lletres Asturianes 96 piésllase cola estaya de Notes y anuncies, qu’inclúi’l discursu de la nueva acádemica Marta Mori y de la presidenta de l’ALLA, Ana Cano, lleíos el XXVIII Día de les Lletres Asturianes nel Teatru Campoamor d’Uviéu. Amás, apaez un poema reivindicativu del personaxe de Mariquina la Galana y delles noticies d’importancia sobre la llingua y la lliteratura asturianes, como los Premiaos de los Concursos de l’Academia de la Llingua Asturiana d’esti añu o la convocatoria de dellos concursos lliterarios.

Esti númberu 96 inclúi tamién un testu na alcordanza de la escritora lleonesa en llingua asturiana Eva González González, un sumariu con tolo espublizao n’asturianu nesti añu y delles reseñes de llibros de filoloxía del profesor Xosé Lluis García Arias.

Páxina web de l’Academia de la Llingua Asturiana

Tamién te podria gustar