Portada Educación Entamen nel Antiguu Institutu Xovellanos de Xixón les primeres Xornaes “Llingua y Educación”

Entamen nel Antiguu Institutu Xovellanos de Xixón les primeres Xornaes “Llingua y Educación”

by asturnet

Güei entamen en Xixón les actividaes d’estes xornaes a les 16:30 hores, cuando va falase de “Los drechos llingüísticos nel marcu européu y nel Estáu español”. N’esta mesa van participar Leopoldo Tolivar (catedráticu de Derechu Alministrativu), José Manuel Pérez (profesor de Derechu Alministrativu), Eva Pons (profesora de Derechu Constitucional, Cataluña) y José Manuel Urroz (maestru d’Euskera, Navarra).

La segunda mesa redonda, a les seis y media la tarde, va tratar “Los axentes sociales y la defensa de los derechos llingüísticos”. Van participar Xosé Miguel Suárez (miembru de Xeira), Xuán Xosé Mariño (director de programación de Radio Sele), Lluismi Orviz (miembru de la Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana) y Beatriz R. Viado (directora del selmanariu Les Noticies).

La xornada del sábadu va tar ocupada pela mañana por tres meses redondes, mientres que pela tarde va ser el momentu pa les esperiencies práctiques. A les 9:30 va tratase’l tema “Política Llingüística y educación” nuna mesa onde van tar Urbano Rodríguez (director del C. P. Jacinto Benavente), José Luis del Río (abogáu, representante del Aconceyamiento de Xuristes pol Asturianu), Emilio Imsua (profesor de Llingua y Lliteratura Gallega) y Juliá-Vicent Rey (responsable de Política Llingüística, Valencia).

A les 10:45, na mesa sobre «La formación del profesoráu n’Asturies» van tar Xosé Antón González Riaño (vicedecanu de la Facultá de Pedagoxía y miembru de l’Academia de la Llingua Asturiana), Ana Isabel Álvarez (subdirectora de la Escuela de Maxisteriu) y Carlos Lomas (responsable de sociollingüística del CPR de Xixón). La sesión de la mañana va acabar cola mesa redonda “La formación del profesoráu nos sistemes educativos con llingua vernácula oficial” con Emilio Insua, Eva Pons, Juliá-Vicente Rey y José Manuel Urroz.

La tarde del sábadu va abrise a les cuatro la tarde pa falar de les esperiencies educatives en Primaria, cola participación de Xuan Nel Rodríguez (C. P. Fozaneldi), Ánxel Álvarez (maestru xubiláu), Aitor Etxarte (Ikastola Hegoalde) y Angélica Fernández (CRA Occidente). A les 18:30 hores va tratase de les esperiencies en Secundaria. Los encargaos van ser M.ª Xosé Rodríguez (Oficina de la Llingua de Xixón), Bertu Cobreros (IES de Xixón), Lluis Gabriel Antuña, M.ª Rodríguez (IES Sotrondio) y Luisa Vayes (C. P. El Parque), y Luis Miguel Álvarez (Federación de Xuegos y Deportes Tradicionales).

Tamién te podria gustar