Portada Conceyos #enCOHENtros torna a Uviéu

#enCOHENtros torna a Uviéu

by redacción asturnews

El conceyal de Cultura y presidente de la Fundación Municipal de Cultura, José Luis Costillas, presentó esti llunes al pie de la directora de la Cátedra Leonard Cohen, Miriam Perandones y el vicepresidente de l’asociación “Asturies, capital mundial de la poesía”, Ignacio Martínez, la segunda temporada del cantar d’autor, “enCOHENtros”.

Una cita productu “de la collaboración institucional ente alministraciones como’l Conceyu y l’Universidá d’Uviéu” qu’ufierten productos culturales “qu’antes nun teníen cabida na nuesa ciudá” y que güei se desenvuelven na capital d’Asturies pa demostrar la “bona salú del cantar d’autor siempres sol paragües de l’alcordanza a Leonard Cohen, premio Príncipe d’Asturies de les Lletres fai yá 10 años”.

Una propuesta cultural que’l vicepresidente de “Asturies, capital mundial de la Cultura”, Ignacio Martínez amuésase “complacíu en sofitar una y bones l’asociación que represento”, con 15.000 miembros yá ente les sos files, “tien como oxetivu que la poesía se erija n’idioma universal y na voz de la guapura”.

Ente les actividaes d’esta segunda edición, la directora de la cátedra sorrayó la celebración del primer cohengreso internacional; l’estrenu de la película “Cohen y yo” de Manuel Iborra y un enCOHENTRO ente ceadores de cantares. Toles actividaes van ser d’accesu llibre menos los talleres de creación de cantares que van correr al cargu de los músicos Christina Rosenvinge (places escoses) y Javier Ruibal (inscripciones al traviés del email catedraleonardcohenuniovi.es)

El programa, que puede descargase equí, inclúi les siguientes actividaes:

15-18 de payares: Cohengreso internacional “Primíos poles formes de la guapura” Ye’l primer alcuentru académicu interdisciplinar dedicáu a esta temática nel ámbitu hispanu. Asina, la Cátedra convertir na exa y catalizador d’estudios sobro la creación de cantares.

La sesión plenaria va correr al cargu de la Dra. Alexandra Pleshoyano, comisaria académica y directora de los arquivos de Leonard Cohen, y Profesora de la Universidá de Sherbrooke (Canadá).  Van Collaborar investigadores de distintes universidaes españoles (Complutense de Madrid, Universidá de La Llaguna, Universidá de Salamanca, Universidá de Valladolid, nuesa mesma Universidá d’Uviéu, etc.) y delles estranxeres, como University of Antwerp (Bélxica), Universidade Estadual de Londrina (Brasilla, Brasil), Universidá de la República (Uruguai), Universidá Nacional de Mar de la Plata (Arxentina) o University of Turku, (Finlandia).

Na inauguración del congresu, el cantautor asturianu Héctor To va realizar un curtiu conciertu en redol a la temática del congresu: Leonard Cohen y el cantar d’autor n’español.

Nel contestu del cohengreso va realizase la presentación de trés llibros nel Pub La Piel del Tripulante, d’Uviéu, el martes 16 y el miércoles 17 de payares: tratar de dos llibros dedicaos a Leonard Cohen, de el profesores Francis Mus The Demons of Leonard Cohen (Ottawa Press, 2020)  y Ji?í M?síc, Leonard Cohen, the Modern Troubadour (Palacký University, 2020). El tercer llibru ye del biógrafu de Leonard Cohen Alberto Pumar, dedicáu, nesti casu, a la mística nel rock: Aleluya. Mística y relixones nel rock (Libro Cúpula, 2020).

Amás, el cohengreso inclúi la proyección de la película Dont look back de D.A. Pennebaker, filme que cubre la xira británica de Bob Dylan en 1965, y que supunxo un cambéu na concepción y creación de les películes documentales musicales. El profesor de la Universidá de Valencia Manuel de la Fonte va realizar xuna curtia conferencia previa.

18 de payares, 19:00 hores: proyección y presentación de la película Cohen y yo, del cineasta Manuel Iborra na Sala Severu Ochoa (Edificiu Históricu de la Universidá d’Uviéu)

La película Cohen y yo, dirixíu por Manuel Iborra, ye un documental promovido pola Cátedra Cohen. El so oxetivu ye sopelexar la obra poética del mozu Leonard Cohen y amosar la imaxe de la fonda buelga que l’autor dexó na cultura española ya hispanoamericana al traviés del testimoniu de llectores y escritores.

L’estrenu facer en collaboración cola asociación Asturies, Capital mundial de la poesía.

El director va participar na presentación con una curtia introducción y los músicos asturianos Rita Ojanguren y Rafa Tarsicio van ufiertar un curtiu conciertu en redol a la poesía cantada antes de la proyección.

19-21 de payares: enCOHENtro: «workers in song»

La Cátedra entama este encohentro: workers in song coles mires de desenvolver llazos, sinergias y establecer referentes ente el ceadores del territoriu español.

L’actividá va axuntar distintos tipos de formatos: meses redondes, xuna masterclass, dos talleres de creación de cantares, xuna presentación d’un llibru y un encohentro informal.

Collaboren nel eventu músicos de grandes ya importantes trayectories como Christina Rosenvinge, Javier Ruibal, Javier Bergia, Begoña Olavide, Luis Delgado, María del Mar Bonet, Amancio Prada, Roger Mas, Fran Aguilar, Alberto Alcalá, Guadi Galego, Clara Andrés, Pablo Moru, Alfredo González y Marisa Valle Roso.

Tola información en www.unioviedo.es

Tamién te podria gustar