Portada Plástiques El Muséu del Pueblu d’Asturies adquier 4 retratos de llabradores pintaos por Prado Norniella nel 1917

El Muséu del Pueblu d’Asturies adquier 4 retratos de llabradores pintaos por Prado Norniella nel 1917

by asturnet

El Muséu del Pueblu d’Asturies acaba d’incorporar a la so colección cuatro retrato de llabradores asturianos realizaos en 1917 pol pintor José Prado Norniella (Cualloto, Uviéu, 1875 – Madrid, 1937). Los retrataos son la madre, el padre, l’hermanu y la cuñada del pintor, toos vecinos del pueblu de Cualloto (conceyu d’Uviéu). Son olios sobre llenzu y miden 40 x 40 cm.

La semeya de la madre foi pintada del natural el 25 d’abril de 1817 y lleva la inscripción siguiente: “Semeya de la mio madre al cumplir 92 años. Nació’l 24 d’abril de 1825”. La semeya del padre ye la única que ta pintada a partir d’una fotografía fecha en febreru de 1904, el mesmu añu en que finó; na semeya apaez la siguiente inscripción: “Semeya del mio padre al cumplir 79 años. Nació’l 12 de febreru 1825 – † 8 marzu de 1904”.

Les semeyes de llabradores son perrraros na hestoria del arte asturiano. Hai representaciones de llabradores na pintura costumbrista de fines del sieglu XIX y nel sieglu XX, pero siempres representaos como tipos o escenificando trabayos rurales; sicasí, son bien escasos les semeyes d’individuos concretos pertenecientes a esti grupu social. El campesináu solo va aportar al xéneru de la semeya a partir de la xeneralización de la fotografía y, inclusive, esti accesu va ser tardíu, a partir de los últimos años del sieglu XIX y sobremanera nel sieglu XX, cuando la fotografía abarátase y empieza a estendese por tol territoriu.

Les cuatro semeyes pueden vese a partir de güei nel Muséu del Pueblu d’Asturies nel espaciu dedicáu a “Últimes alquisiciones”, onde van tar espuestos hasta’l mes de xunetu.

El Muséu del Pueblu d’Asturies continua cumpliendo d’esta manera coles funciones básiques d’un muséu, que son l’alquisición, caltenimientu, estudiu y espardimientu del patrimoniu cultural.

Tamién te podria gustar