Portada Política El Ministeriu de Fomentu niégase a usar la toponimia porque l’asturianu nun ye oficial

El Ministeriu de Fomentu niégase a usar la toponimia porque l’asturianu nun ye oficial

by asturnet

Dempués de la rolda de contactos con diputaos y senadores que fizo Iniciativa pol Asturianu va unos meses, Izquierda Xunida fizo a petición d’esta organizacón una entruga parllamentaria per escrito al Ministeriu de Fomentu sobre l’usu de la toponimia oficial, que vien incumpliéndose dafechu nes carreteres estatales. Apocayá contestó Fomentu y la so argumentación lléndase a dicir que la llingua asturiana “nun ye oficial”. En respuesta a lo dicho, Iniciativa pol Asturianu, denuncia que’l Ministeriu de Fomentu “manipula la llexislación al so favor”. Si bien l’asturianu nun ye oficial, espliquen, “la toponimia tradicional recuperada y aprobada pol Gobiernu d’Asturies sí que tien esi rangu, y ye d’usu obligáu pa tolos estamentos públicos, incluyíu’l Ministeriu que xestiona les carreteres estatales al so pasu per Asturies”.

Según comenenten dende la organización “la normativa que cita Fomentu refierse a la rotulación d’información nes señales, casu de lletreros como “toles direcciones”, “salida”, o “centru ciudá”, que nes carreteres estatales tien que ponese nes llingües oficiales del territoriu pel que pasa, pero en nengún casu a la topinimia”. Dende Iniciativa pol Asturianu insisten en que “los nomes de llugar tienen que ponese en tolos casos na forma na que tán oficializaos nel BOPA”.

Énte esta respuesta, Iniciativa pol Asturianu anunció yá que va solicitar un conceyu col Delegáu del Gobiernu n’Asturies, Gabino de Lorenzo, y el responsable de Formentu na comunidá, “col envís de buscar solución a esta llamentable situación d’illegalidá, amás d’aprovechar pa tratar otres cuestiones d’importancia pal idioma y que dependen del Gobiernu d’España”.

Tamién te podria gustar