Portada Sociedá El Congresu “Ciencia, llingua y fronteres” entama n’Uviéu

El Congresu “Ciencia, llingua y fronteres” entama n’Uviéu

by asturnet

El grupu d’investigación Seminariu de Filoloxía Asturiana de la Universidá d’Uviéu entama esti Congresu los díes 5 y 6 d’ochobre na Facultá de Filoloxía de la capital asturiana col envís de responder al problema de “clasificar y tipificar la diversidá llingüística mundial, la realidá multiforme del llinguaxe como atributu biolóxicu de la especie humana”. Asina nesti congresu ponen en cuestión problemes específicos de taxonomía y categorización tovía non resueltos dafechu, como la concepción de les les fronteres ente llingües. La inauguración va facese güei a les 9:30 hores y va cuntar cola presencia del Rector de la Universidá d’Uviéu, Vicente Gotor.

La conferencia inaugural va echala’l profesor Hans Goebl, del Departamentu de Romanística de la Universidá de Salzburgo, n’Austria, falando de les «Áreas, fronteras, similitudes y distancias: lección breve de geolingüística cuantitativa». Darréu, Luis Manuel Valdés Villanueva, del Departamentu de Filosofía de la Universidá d’Uviéu va comentar «El mito del lenguaje: sistematicidad, convenciones, idiolectos». Dempués d’un pequeñu descansu, a les doce y cuartu, Antonio Fernández Fernández, de la Universidá d’Uviéu, dará la conferencia «La ilusión de las lenguas», rematando la sesión mañaniega Gonzalo Nieto Feliner, Director del Real Xardín Botánicu de Madrid, con «Barreras y fronteras entre especies. ¿Existe un modelo en el mundo vivo?»

Yá pela tarde, de magar les cuatro, Adolfo García Martínez profesor d’Antropoloxía na UNED, abrirá con «Fronteras culturales: pluralidad, alteridad e identidad», a la que va siguir la proyección del documental Entre Línguas, de João Aveledo, Eduardo Maragoto y Vanessa Vila-Verde; amás d’una mesa redonda titulada «Entre línguas. A fronteira política luso-espanhola na configuração linguística dos “galegos”», na que van intervenir Eduardo Maragoto, José Enrique Gargallo y Antonio Meilán, cola moderación de Fernando Álvarez-Balbuena.

La xornada primera d’esti Congesu va pesllala a les siete la tarde la conferencia titulada «La frontera entre el asturleonés y el castellano», del Catedráticu de Dialectoloxía, Universidá de Lleón, José Ramón Morala Rodríguez.

Mañana, miércoles va falase de les fronteres romances na Península Ibérica, fronteres llingüístiques nel ciberespaciu y va aldericase alredor del midimientu de la frontera ente’l gallego-portugués y l’asturlleonés, ente otros conteníos.

Programa completu

Tamién te podria gustar